Veien mot elektrisk produksjon i Moss
Siden vi startet planleggingen av prosjektet med ny smelteteknologi i 2017, har vi jobbet målrettet mot en åpning av fabrikken i Moss. – Leverandørene våre sa at det ikke var mulig levere kapasiteten vi etterspurte med en elektrisk ovn. Da tenkte vi: «Ok, dette fikser vi selv». Og nettopp det gjorde vi, forteller prosjektleder Kenneth Ramsing. I denne saken forteller han, og kjemiprosessoperatør Kristoffer Jarl, om reisen frem til åpning.
Den nye elektriske ovnen i Moss er verdens største elektriske smelteovn for smelting av steinull. Ovnen er utviklet gjennom et samarbeid på tvers i ROCKWOOL konsernet. Slik teknologi krever innovasjonsevne og vilje til å investere. Våre egne ingeniører, fra en stab på over 120 personer med hovedoppgave å drive innovasjon og utvikling, har utviklet ovnen. Investeringen på over 450 millioner kroner er delfinansiert av statlig eide Enova. I tillegg til ny smelteovn omfatter oppgraderingene i Moss nytt rørgassavbrenning– og rensesystem, samt nytt utstyr for resirkulering og utslippskontroll.
– Normalt kan en elektrisk ovn av dette kaliberet smelte mindre enn den nye ovnen. Som et resultat av innovasjonen i utviklingsavdelingen, kan vår elektriske ovn smelte over 10 tonn i timen. Samtidig som vi oppnår mulighet for økt resirkuleringskapasitet. Dette er nytt sammenlignet med eksisterende elektriske smelteovner allerede i bruk, sier prosjektleder i ROCKWOOL International, Kenneth Ramsing.
Intern kunnskapsdeling
Med ny teknologi følger også nye krav til de som skal håndtere den elektriske ovnen på fabrikken. Derfor har 16 av ovnsoperatørene og 14 andre medarbeidere fra ROCKWOOL sin fabrikk i Moss vært flere runder på studietur i Frankrike. Her drifter ROCKWOOL en elektrisk ovn med en eldre teknologi.
– For å sikre en trygg håndtering, er vi helt avhengig av god kompetanse. Totalt er vi 30 ansatte fra Moss som har besøkt fabrikken i Frankrike. Det ga oss nyttig innsikt som vi har tatt med oss i arbeidet frem mot åpningen, forteller Ramsing.
Ramsing trekker frem den interne kunnskapsdelingen på tvers av ROCKWOOL-konsernet som en klar fordel gjennom prosessen mot ny elektrisk ovn.
– ROCKWOOL innehar allerede kompetansen på dette feltet. Erfaringer og utfordringer med ovnen i Frankrike, har vært viktig i utviklingen av vår egen nye og oppskalerte ovn her i Moss. Det gir oss økt trygghet.
Ti turer til Frankrike
Kjemiprosessoperatør Kristoffer Jarl er én av de som har tatt del i opplæring av den nye elektriske ovnen. 24-åringen begynte som lærling på fabrikken i Moss for seks år siden. Siden prosjektet med utviklingen av den nye elektriske ovnen begynte, har Jarl vært ti ganger i Frankrike for å lære seg den nye smeltemetoden. Jarl blir sentral i driften av den nye elektriske ovnen i Moss.
– Jeg ser frem til å ta i bruk den nye prosessen. Den nye teknologien gir en konstant energi som gjør prosessen mer forutsigbar, forteller Jarl.
Der ROCKWOOL tidligere benyttet seg av kupolovn som fyrer med koks, vil produksjonen være basert på fornybar elektrisitet. Det resulterer i opp til 99 prosent mindre avfall, samtidig som det direkte CO2-utslippet fra fabrikken kuttes med 80 prosent. Jarl mener det er svært positivt at arbeidsplassen tar en lederposisjon på utvikling av ny, og mer bærekraftig produksjon.
- Det er veldig interessant og utfordrende å få arbeide i dette prosjektet. Jeg har lært mye, og ser frem mot å lære enda mer. Denne produksjonsteknologien er fremtiden. Derfor er det ekstra spennende å få ta del i dette arbeidet på fabrikken i Moss, forteller Kristoffer Jarl.
Fabrikksjef Erik Ølstad mener investeringen i de ansatte, som Kristoffer Jarl, er viktig for at bedriften skal utvikle seg.
– De ansatte på fabrikken er våre viktigste ressurser. Å gi dem muligheten til videreutdanning, slik at de kan tilegne seg verdifull kompetanse, ser vi på som utelukkende positivt. Det gir motiverte ansatte og gjør oss også bedre rustet for fremtiden.