ROCKWOOL er i gang med elektrisk produksjon i Moss
Høsten 2018 ble det kjent at verdens største produsent av steinull ROCKWOOL satser med splitter ny elektrisk smelteteknologi i Moss. Ovnen er utviklet av ROCKWOOL sine egne ingeniører og er den største av sitt slag i verden til produksjon av steinullsisolasjon. Planleggingen og installeringen av ovnen har tatt over to år. Fabrikken har vært stengt siden juni mens installeringen har pågått. Nå har fabrikken gjenåpnet, og ovnen er i bruk.
Siden den første steinulldotten så dagens lys på fabrikken i Moss i 1948, har produksjonen vært drevet av en kupolovn som fyrer med koks. Det har gjennom årene blitt foretatt flere miljøinvesteringer i ROCKWOOL Moss, men nå skjer et virkelig stort gjennombrudd for hvordan Rockwool Moss skal produsere for fremtiden. Nå er en helt ny innovasjon på plass, og koksen er byttet ut med strømkabler.
For fabrikksjef i Moss Erik Ølstad er det stort å være i gang med elektrisk produksjon.
– Jeg vil takke alle medarbeidere som har stått på for å komme i mål med installeringen av den elektriske smelteovnen – fra ide- og planleggingsfasen til skisser, utvikling og bygging. Kunnskapen og erfaringene vi nå skaffer oss hos ROCKWOOL i Moss vil ha stor betydning for eventuell videre implementering av teknologien på andre enheter i ROCKWOOL konsernet. Hele prosjektet i Moss er en viktig del av ROCKWOOL International sitt arbeide mot en mer bærekraftig produksjon. Tusen takk til innbyggerne i Moss for tålmodigheten og for god dialog gjennom prosessen, sier Ølstad.
Forbedret klima i Moss
Den elektriske smelteovnen fører til bedre klima i Mosseregionen og er et viktig steg på veien mot lavutslippssamfunnet. Den nye ovnen reduserer direkte CO2-utslipp fra fabrikken med 80 prosent. Dessuten reduseres avfall fra produksjonen med opp til 99 prosent. Fabrikken får i tillegg økt kapasitet til å ta imot og resirkulere brukt steinull fra byggeplasser. Den nye ovnen mates med langt mer raffinert stein enn tidligere som fører til mindre støy når materialet lastes av på fabrikken og sendes inn i produksjonen i fabrikken.
Ordfører i Moss Hanne Tollerud mener at denne typen bærekraftige initiativ fra byens næringsliv er avgjørende i den videre utviklingen av Moss.
– Den nye produksjonsmetoden til ROCKWOOL vil redusere CO2 utslippene fra fabrikken med hele 80 prosent. For samfunnet i Moss betyr det en halvering av totalutslippene fra industrien. I tillegg sikrer den nye produksjonsmetoden videre drift og mange arbeidsplasser i en region som sliter med høy arbeidsledighet. Det er få ting som er viktigere for en ordfører enn arbeidsplasser og bærekraftig utvikling, noe ROCKWOOL bidrar med, sier Tollerud.
Skiftet i Moss skjer bare måneder etter at det ble offentliggjort at ROCKWOOL går over til fornybart brensel i form av biogass i januar 2021 på to av sine produksjonslinjer i Danmark. Samlet vil overgangen til fornybar energi ved fabrikkene i Moss og Danmark redusere ROCKWOOL sitt CO2-utslipp i Norden med 70 prosent.
Fakta om ROCKWOOL sin nye smelteovnteknologi i Moss:
- Investeringen i ny teknologi i Moss på over 450 millioner kroner er delfinansiert av statlig eide Enova, som har gjort prosjektet mulig. ROCKWOOL var mottaker av Enovas største enkelttilsagn i 2018 på 101,5 millioner kroner. I tillegg til ny ovnsteknologi er det også investert i nytt rørgassavbrenning– og rensesystem, samt nytt utstyr for resirkulering og utslippskontroll.
- I 2019 ble ROCKWOOL tildelt Næringslivets klimapris i Norge av Miljøstiftelsen Zero. Prisen tildeles en virksomhet som utvikler teknologi og løsninger som bidrar til redusert klimapåvirkning.
- Overgangen til elektrisk smelteovn i Moss vil redusere de direkte CO2-utslippene med 80 prosent. Dessuten reduseres avfall fra produksjonen med opp til 99 prosent. Fabrikken får i tillegg økt kapasitet til å ta imot og resirkulere brukt steinull fra byggeplasser.