Valla Berså

Passivhus i massivtre krever brannsikker fasadeløsning

Valla Berså, Linköping

Bygninger i massivtre er en voksende trend i Norden og spesielt i Norge. Når vi ser inn i det nye året, er det et økende antall nye bygninger under oppføring i massivtre. Konstruksjonsmetoden krever imidlertid høye krav til brannsikkerhet, noe som får flere og flere byggherrer til å velge en steinullsløsning fra ROCKWOOL som fasadeisolasjon.

 

I Syd-Sverige - nærmere bestemt Linköping - kommer det snart opp et nytt bæredyktig landemerke. Her er byens første flerfamiliehus i massivtre, Valla Berså, under oppføring. Bygget er rundt; noen sier som en UFO, andre sier som en munk! Alle er imidlertid enige om at det har en ganske spesiell utforming. I tillegg til sin unike form, holder huset passivhus standard og en høy miljøprofil. Med massivtre som bærende del av konstruksjonen ble det også stilt høye krav til brannsikkerheten.

 

Spesiell konstruksjon stiller store krav til bygningsmaterialene
Ettersom leilighetsbygget er av massivtre og samtidig på seks etasjer, har brannbeskyttelse hatt en høy prioritet for eiendomsutvikleren Peter Lindstén fra Byggnads AB Lindstén. For Peter Lindstén var det avgjørende med høyest mulig brannsikkerhet for å beskytte både beboerne og bygget mot en eventuell brann. Og her, spilte type fasadeisolasjon en viktig og avgjørende rolle:

 

"Ved utbyggingen av Valla Berså satte vi, siden bygget var i massivtre, høye krav til brannmotstanden i de produktene vi anvendte. Til utvendig isolering bestemte vi oss derfor for fasadeløsningen, ROCKWOOL REDAir FLEX, som både er brannsikker og utrolig lett å installere", sier Peter Lindstén, med henvisning til byggets spesielle utforming som krever produkter som er enkle å arbeide med.

 

Foruten at REDAir FLEX er brannsikkert og skaper en rask og effektiv byggeprosess, bidrar fasadesystemet, ettersom det både er uorganisk og fuktavvisende, også til et godt inneklima.

 

En naturlig løsning for bæredyktige trekonstruksjoner
Ettersom energieffektive massivtre konstruksjoner som Valla Berså ses oftere og oftere, stiller byggherrer også strengere krav til de materialene som skal inngå i bygget sammen med tre elementene. Her bidrar også steinull løsninger, i stor grad, til at det oppnås et bærekraftig bygg:

 

"Steinull passer naturlig inn, på flere nivåer, i fremtidens bærekraftig massivtre bygg. Steinull er basert på stein og dermed like naturlig som trematerialer. Materialet gir en passiv brannbeskyttelse og bidrar til å beskytte både beboerne og bygget. Steinull er også resirkulerbart og beholder alle sine egebnskaper under hele byggets levetid, sier Magnus Kamstedt, KAM, beskrivende ledd i ROCKWOOL Sverige.

Reference case, Sweden, Linköping, Valla Berså, KL-trä, massive wood, REDAir FLEX, apartments

Woman, man, computer, lunch and learn, learning

Fakta:

 
Byggeperiode:2017
Sted:Linköping
Prosjekttype:Leiligheter
Konstruksjon:Massivtre med REDAir FLEX
Projektor:Byggnads AB Lindstén
Arkitekt:Bengt Winell