Rabothytta i Nordland

Nord-Norges råeste turisthytte har valgt ROCKWOOL isolasjon også for sin sikringshytte

Rabothytta, Nordland

Rabothytta i Nordland ligger på 1.200 moh og er den høyest beliggende turisthytta I Nord-Norge. Hytta ligger på et ekstremt værutsatt sted, tett inntil Okstindbreen.


Flere turisthytter har sikringshytter, men akkurat i vårt tilfelle er det kanskje spesielt viktig.
"Dette er et område med mye vind, regn, snø og ising og sikringshytta er en del av brannstrategien for Rabothytta", forteller prosjektleder og driftsansvarlig for Rabothytta Svein Arne Brygfjeld.
"Om det f. eks oppstår brann i hovedhytta når det er uvær, har man små sjanser til å overleve om man må rømme hytta med lite utstyr. Det blir da superviktig å kunne ta inn I sikringshytta. I tillegg må vi ha dette bygget for å få varig brukstillatelse for hovedhytta."

Siden åpningen av Rabothytta i 2014 har denne unike turisthytta hatt  stor pågang. Mye på grunn av beliggenheten, men også den fantastiske arkitekturen har hatt stor betydning. Både hovedhytta og sikringshytta er tegnet av det verdenskjente arkitektfirmaet Jarmund / Visnæs. Sikringshytta er visuelt basert på hovedhyttas ”takhorn”, der man har tatt ett av ”hornene” fra taket av hovedhytta, blåst det opp til ca 8x8 meter, og satt det på toppen av en tre meter høy kvadratisk kasse. Det har vært viktig at disse byggene er og skal bli et naturlig element i naturen med god farge- og materialbruk.


AS ROCKWOOL har levert materialer både til Rabothytta og sikringshytta.

I Rabothytta er det brukt ROCKWOOL FLEXI A-PLATE som isolasjon i tak, vegger og gulv. Ved å bruke FLEXI A-PLATE, som er fremstilt av fukt- og vannavvisende ROCKWOOL steinull, var behovet mindre for tidkrevende tildekning under byggingen. Dette var av stor betydning for dette ”værutsatte prosjekter”

Minst like viktig var det å benytte løsninger med lavt CO2 -avtrykk og som reduserer behovet for tilført energi mest mulig.

I sikringshytta er det benyttet fasadeisoleringssystemet REDAir FLEX kombinert med massivtre. Denne kombinasjonen blir mer og mer brukt, da løsningen tilfredsstiller både de høye brannkravene og har gode miljøegenskaper. Dessuten er REDAir FLEX raskt, enkelt og fleksibelt å arbeide med.

"Da det meste av oppvarmingen skjer med vedfyring, er det også svært avgjørende med god brannsikkerhet", forteller Brygfjeld.
"En av fordelene med ROCKWOOL isolasjon er at steinullen tåler over 1000 °C og smelter først etter 2 timer. Disse svært gode brannhemmende egenskaper vil i så måte kunne være helt avgjørende ved et eventuelt branntilløp."

Trond Jakobsen, daglig leder hos Total Bygg AS som står for byggingen av Sikringshytta, er klar på at dette har vært et prosjekt utenom det vanlige.
"Både beliggenheten og været har bydd på utfordringer. Vi har til og med prøvemontert hytta innendørs på vårt lager først, før selve monteringen av hytta på fjellet. Det meste av materialene har blitt transportert opp med helikopter på grunn av beliggenheten og de ansatte har også måttet bo oppe på fjellet."

Total Bygg AS er et velrenommert lokalt firma med 20 års erfaring, men det er første gang de bruker ROCKWOOL REDAir FLEX i et prosjekt.
"Jeg ser bare fordeler med å bruke REDAir FLEX", sier Jakobsen.
"Systemet har vært godt å jobbe med og monteringen går raskt. Og så blir det null kuldebroer.  Faktisk er vi så godt fornøyd at vi absolutt vurderer å bruke REDAir FLEX på fremtidige prosjekter også."

Fakta:

 
Beliggenhet:1200 moh, Hemnes i Nordland
Byggeperiode:

Rabothytta 2013-2014
Sikringshytte 2017-2018

Kunde:DNT / Hemnes Turistforening
Utførende:Total Bygg
Arkitekt:Jarmund / Vigsnæs Arkitekter