Kungsängen - Isolerer bærekraftige boliger med REDAir FLEX

Jönköping kommune hadde store ambisjoner da de begynte å planlegge den nye bydelen Kungsängen.

REDAir FLEX

GBJ Bygg står bak de fleste av de første leilighetene på Kungsängen i Jönköping. Inspirasjonen kommer fra Nyhavns fasader i ulike farger. Det lune bymiljøet skaper en koselig kontrast til naturreservatet Bondberget like ved. Et av borettslagene i den nye bydelen har også samme navn som naturreservatet, og her isoleres konstruksjonen med REDAir FLEX.

- Hus som er bygd med bærende konstruksjon av tre, får med riktig isolasjon en gunstig U-verdi, og jeg tror ikke det finnes andre virkelig gode måter å isolere på. Uten hard isolasjon i form av REDAir FLEX hadde vi måttet bruke stendere og plassere isolasjonen mellom stenderne. I stedet holder det med en lekt etter isolasjonen, og på den måten får vi en lavere U-verdi. Systemet er utrolig bra, sier Leif Andersson, plassjef i GBJ Bygg.

Hele Kungsängen består av rundt 500 leiligheter, og dessuten er det planer om lokaler til barnehage og næringsvirksomhet for å skape et lite sentrum. Temaet for hele området er Mobility Management, et konsept for å fremme bærekraftig transport og påvirke passasjerers holdninger og atferd. To nøkkelord i arbeidet er bærekraft og livskraft. Konkret merker man det ved at det følger en elsykkel med hver leilighet. 
Men også ved at flere hus er bygd helt, eller delvis, i tre.

Leif Andersson sier at en trekonstruksjon i prinsippet krever et system som ROCKWOOL REDAir FLEX, og GBJ Bygg har brukt systemet i flere tidligere prosjekter. 
Derfor kom systemet fra ROCKWOOL inn tidlig i prosessen. I tillegg til de gode isoleringsegenskapene fremhever Leif Andersson fordelene ved den enkle og raske monteringen.

- Hvis jeg skulle bygd en enebolig, er det mye som taler for at jeg ville valgt REDAir FLEX. Prinsippet er det samme som for et hus med pusset fasade - man skrur i trekonstruksjonen og setter deretter en pussbærer utenpå, forklarer han.

Reference case, Sweden, Jönköping, Kungsängen, REDAir FLEX, apartments

Fakta:

 
Byggperiode: 2014-2017
Omfang: ca. 500 leiligheter, trygghetsboliger, barnehage og næringsvirksomhet
Kund: Jönköping kommun
Arkitekt: Projektbyggaren i Blekinge AB og BSV Arkitekter & ingenjörer
Entreprenör: GBJ Bygg
Sted: Jönköping, Sverige
Annet: Bilkollektiver, sykler til beboerne