Stjerneblokk blir passivhus med REDAir FLEX i veggene

Den grå stjerneblokken i Teleskopgatan 2 i Göteborg er forvandlet til en bærekraftig bygning med solceller som fasademateriale. ROCKWOOL REDAir FLEX var det beste alternativet som fasadeisolasjon.

REDAir FLEX

- Det er et fleksibelt og brukervennlig system, sier Per Thurfjell, arkitekt ved Helhetshus Arkitektstudio.

Ambisjonen til leieboerorganisasjonen Stacken har lenge vært å oppnå passivhusstandard på bygningen. Første tiltak var å isolere loftet. Deretter installerte man et FTX-aggregat, og til slutt måtte fasaden tilleggsisoleres. Som fasadekledning valgte man solceller utenpå fasadeisolasjonen REDAir FLEX.

- Vi så på ulike alternativer for faste plater, blant annet PIR og EPS, og vurderte også såkalt embodied energy, eller egenenergi. ROCKWOOL hadde det beste alternativet til en gunstig pris. Lekten på REDAir FLEX passer dessuten perfekt til å skru fast solcellene, noe som var en viktig faktor, sier Dan-Eric Archer i Stackens energigruppe.

Stacken er en av mange stjerneblokker i Teleskopgatan i vestre Bergsjön som ble påbegynt på slutten av 1960-tallet. Etter å ha blitt brukt som kontor av Göteborgshem ble Teleskopgatan 2 i 1980 gjort om til kollektivhus. Da fikk den også navnet Stacken. Beboerne har hele tiden vært svært miljøengasjerte, og håpet er at solcellene på fasaden og på taket skal gjøre Stacken helt selvforsynt med strøm.

- Vi vil spare penger på oppvarming og strøm og på den måten finansiere lånet vi har tatt opp til renoveringen. Ifølge beregningene vi har gjort, skal det være nedbetalt i løpet av en 15-årsperiode, forteller Dan-Eric Archer.

Arbeidet med den nye fasaden ble påbegynt våren 2016, og det var Helhetshus Arkitektstudio som fikk oppdraget med å utarbeide tegninger over og layout for solcellene på fasaden og taket. Selve renoveringen begynte om sommeren og ble ferdig sent om høsten.

- Det er en ganske uvanlig tilnærming, siden de prøver å skape en energieffektiv løsning med et byggsystem som er forholdsvis enkelt. På den måten er det et interessant prosjekt. Egentlig er det bare isolasjon med en lekt og deretter fasademateriale, sier Per Thurfjell, arkitekt hos Helhetshus Arkitektstudio.

Reference case, Sweden, Stäcken, Göteborg, Stjärnhus, Rockpanel, REDAir FLEX, passive house, facade

Fakta:

 
 Sted:Göteborg, Sverige
Byggeår:1969
Renoveringsperiode:
2016
Omfattning:Energirenovering av miljonprogramshus
Kunde:Kollektivhusföreningen Stacken
Arkitekt:Helhetshus Arkitektstudio